Plagas Dels Productes Emmagatzemats

Escarabat de la farina ( Tríbolium confusum, Tribolium castaneum)

Són els coleòpters més freqüents i els que origen grans estralls, ja que ataquen tot tipus d’aliments a base de farina. Tenen uns 3 mm de longitud i es troben a magatzems, molins, forns, transports, a la maquinària rel.lacionada amb el gra o la farina.

La femella que pot viure un any fa una posta d’ous al llarg de la seva vida d’uns 400-500 ous. Els ous eclosionen al cap de 5-12 dies (segons la temperatura) i el cicle biològic finalitza en 4 setmanes.

Escarabat moliner ( Tenebrio molitor)

És un coleòpter de la mateixa família que els anteriors (Tribolium). Fa entre 12 i 16 mm.

Les femelles dipositen entre 400 i 500 ous que eclosionen al cap de dues setmanes, finalitzant el cicle en un any.

Ataca el gra i la farina, essent una espècie molt voraç, alimentant-se també de pa, galetes, restes de carn, etc.

Corc dels cereals ( Shitophilus granarius)

Aquests corcs són de mida petita (3-5mm) de color marró fosc o negre amb un llarg rostrum i les antenes en forma de maça final.

Les femelles d’aquestes dipositen els ous (de 200 a 300) dins dels grans dels quals es nodrirà la larva. Qual l’adult surt, deixa un orifici en el gra característic dels grans que han estat atacats per aquests insectes L’adult viu entre 3 i 8 mesos i, malgrat que el S granarius no pot volar, S oryzae pot desplaçar-se volant per arribar a noves fonts d’aliment. .

Escarabat del pà ( Stegobium paniceum)

Espècie molt semblant a l’anterior, l’adult té forma cilíndrica i fa uns 3 mm de longitud. Són molt bons voladors.

La larva que muda quatre cops assoleix una mida d’uns 4 mm de longitud i és de color blanquinós. El cicle finalitza en uns 7 mesos.

Es nodreix de pa i dels aliments compostos de farina, malgrat que també se n’han trobat alimentant-se de pebre vermell, carn, etc, i com en el cas de la Lasioderma també atacar llibres i manuscrits. També se’l coneix com l’escarabat de les drogues, ja que poden atacar veríns com l’estricnina o la belladona.

Arna mediterrània o gris de la farina ( Ephestia Kuehniella)

Aquesta espècie és l’arna més comú que ataca els nostres productes emmagatzemats, principalment farines, podent desenvolupar-se en farines amb un contingut d’humitat molt baix i també en grans sencers.

Les ales dels adults són de color gris platejat amb un dibuix de zig-zag de color gris i negre que travessen transversalment les ales.

Les femelles ponen uns 200 ous que eclosionen al cap de pocs dies. El cicle el finalitzen en unes 8 o 9 setmanes, podent tenir fins a 5 generacions a l’any en llocs càlids.

Les larves són de color blanquinós i segreguen un fil de seda característic, fàcilment detectable a la farina infestada per aquest insecte.

Arna índia de la farina ( Plodia interpunctella)

L’individu adult d’aquesta arna fa uns 10-15 mm de longitud, té les ales de color bronze clar al terci anterior i cafè vermellós amb un to cobre als dos tercis posteriors, separades ambdues zones per una banda fosca.

Les larves són de color blanquinós amb una lleugera coloració verda o rosada. Es nodreix de tot tipus de grans i productes a base de grans, llevors, llet en pols, galetes, dolços nous, xocolata, fruita seca, etc.

Escarabat del tabac ( Lasioderma serricorne)

Els individus adults tenen una longitud de 2,2 a 3 mm i són de color cafè clar. El tret més distingible de l’anatomia d’aquesta espècie és la gran reflexió del cap i el pronot, que fa que el cap es trobi en un angle de 90° respecte a la resta del cos. Un altre tret d’aquest anòbids és el pèl que cobreix tot el seu cos i les antenes lleugerament dentades.

La femella diposita al voltant de 40 ous de forma individual en un període de tres setmanes. Les larves són de color blanquinós, a excepció d’unes taques marrons que presenten a la superfície frontal del cap. La fase larvària dura normalment entre 30 i 50 dies. El individu adult d’aquest insecte, que sol aparèixer els mesos d’abril-maig, juliol i octubre, viu entre 3 i 6 setmanes i durant aquest període no s’alimenta.

El cicle evolutiu complert (d’ou a ou) dura entre 67 i 72 dies amb tres generacions anuals (maig, juliol i octubre), passant l’hivern en forma de larva, malgrat que si les condicions ambientals són òptimes (temperatura de 30°C i una humitat del 75%) poden tenir activitat durant tot l’any, donant lloc a cinc o sis generacions.

Malgrat que la Lasioderma serricorne es coneguda vulgarment com a corc del tabac, també pot atacar d’altres materials com, per exemple, tapisseries, sedes, altres teles, llibres i paper, i així doncs, quan les condicions són favorables per a la multiplicació d’aquest insecte, poden arribar a provocar danys a aquests materials.

Contacte


C/. Sant Jeroni, 45-47 baixos, 08940-Cornellà de Llobregat (Barcelona)

hitrasa@hitrasa.com
93 474 21 54